Vals geld herkennen

Met de komst van de Euro is de hoeveelheid vals geld toegenomen. De eurobiljetten zijn niet makkelijker te vervalsen dan guldenbiljetten, maar de markt voor euro’s is groter en daarmee rendabeler. Winkeliers lijden veel schade door vals geld. Zij krijgen dit geld niet vergoed, en draaien dus zelf op voor de kosten. Het is daarom van groot belang voor winkeliers om tijdig ontdekken of geld vals is.

Vals geld herkennen

Vals geld detecteren kan door goed naar biljetten te kijken en er aan te voelen. Dit kan door de volgende methode van vier stappen te volgen:

  • Voelbare inkt – Op bepaalde plekken op briefgeld is de inkt verhoogd. Deze inkt is voelbaar door met een vinger over het biljet te strijken. De inkt op het nieuwe 5-eurobliljet is bijvoorbeeld voelbaar langs de linker- en rechterkant van het briefje.
  • Watermerk – Door een biljet tegen het licht te houden, is te zien of het een watermerk bevat.
  • Smaragdgroen cijfer – Wanneer het biljet gekanteld wordt, moet het cijfer een bewegend lichteffect vertonen.
  • Hologram – Er moet een regenboogeffect te zien zijn in het hologram wanneer het briefje gekanteld wordt.

Een groot deel van het vervalste briefgeld kan worden opgespoord met bovenstaande methode. Vervalsers worden echter steeds inventiever, de nagemaakte biljetten zijn steeds moeilijker te herkennen met het blote oog.

Technische ondersteuning bij detectie

Om winkeliers te ondersteunen zijn er ook valsgelddetectoren te koop. Hiermee kost het de winkelier minder tijd om vals geld te herkennen.

Er zijn detectoren waarmee met een UV-lamp wordt gecontroleerd of een briefje alle vereiste UV-kenmerken bevat.

Daarnaast bestaan er ook geautomatiseerde apparaten die briefgeld in één keer controleren op verschillende kenmerken.

Meer weten? G4S biedt ook verschillende vaslgelddetectoren aan. Bespreek dit met uw accountamanger of kijk op https://www.g4spay.nl/betaalwinkel/

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen